Ο σκανδαλισμός μπροστά στο “μυστήριο”

img_0126
Μια πρώτη αντίδραση στα γεγονότα της ελεύσεως του Χριστού στη γή υπήρξε ο σκανδαλισμός. Ο σκανδαλισμός ενός από τους πιο καλοπροαίρετους ανθρώπους, του Ιωσήφ. Όταν αντιλαμβάνεται πως η Παρθένος Μαριάμ, η εκλεκτή και ευσεβέστατη κόρη, με την οποία είχε μνηστευθεί, ετοιμάζεται να γίνει μητέρα, τα χάνει, σκανδαλίζεται φοβερά. Ένα σωρό υποψίες τον τυλίγουν. Ξέρει πολύ καλά τον άσπιλο χαρακτήρα της Μαρίας, γι’ αυτό βρίσκεται σε σύγχυση. Του είναι δύσκολο να εξηγήσει όλη αυτή την υπόθεση.
Ο Θεός δεν ρίχνει αμέσως φως, σιωπά. Αφήνει για ένα διάστημα τον Ιωσήφ να παλεύει με τη σκέψη του. Επιτρέπει να οδηγηθεί προς στιγμή ο δίκαιος σε αποφάσεις αντίθετες με το θείο θέλημα. Και μετ’α επεμβαίνει. Και ενώ σχεδίαζε να απομακρύνει από κοντά του την Παναγία, «άγγελος Κυρίου του παρουσιάστηκε και του είπε, “Ιωσήφ, υιέ του Δαυίδ, μη φοβηθείς να παραλάβεις τη Μαριάμ, διότι αυτό που έχει στα σπλάχνα της είναι από Πνεύμα Άγιο. Θα γεννήσει υιό και θα τον ονομάσεις Ιησού, διότι αυτός θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες του”».
Ο Θεός αφήνει αρχικά τον Ιωσήφ να φθάσει σε αδιέξοδο, καθώς βαδίζει με οδηγό το μυαλό του, και μετά του εξηγεί  υπερφυσικά το νόημα των γεγονότων.
Παρόμοια βλέπουμε να ενεργεί ο Θεός, αδελφοί μου, στο λυτρωτικό έργο, που εξακολουθεί να απεργάζεται μέσα στους αιώνες. Δεν επεμβαίνει αμέσως, δε σπεύδει να χύσει φώς σε όλες τις φάσεις του μυστηρίου της σωτηρίας μας. Επιτρέπει να παλεύουμε με απορίες. Κάποτε, ακολουθώντας το μυαλό μας, φθάνουμε σε αδιέξοδο. Για να νοιώσουμε τελικά  ότι δεν επαρκούν οι δυνάμεις μας για να κατανοήσουμε τα έργα Του. Και όταν η υπερηφάνειά μας ραγίσει και η ψυχή ειλικρινά ζητήσει το θείο φωτισμό, ο Θεός στέλνει κάποιο μήνυμα, κάποιον άγγελό Του.
Μην τα χάνουμε λοιπόν  μπροστά σε ανεξιχνίαστες ενέργειες του Θεού, και προ παντός μη σπεύδουμε να παίρνουμε αποφάσεις με βάση τα ανθρώπινα δεδομένα. Όσοι επιχειρούν και επιμένουν να ερμηνεύουν τον ερχομό του Χριστού με αποκλειστικό οδηγό το λογικό τους, σκοντάφτουν. «Οὐ φέρει τό μυστήριο ἔρευνα» αλλά γίνεται αποδεκτό με την πίστη.
Ο Κύριος σε ορισμένα σταυροδρόμια της ζωής μας, της ατομικής, της κοινωνικής, της πνευματικής επεμβαίνει και μας δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουμε. Μας ωθεί χρησιμοποιώντας την φωνή της συνειδήσεως με ένα λόγο της Αγίας Γραφής. Ας φροντίσουμε να δεχόμαστε τα μηνύματά Του.