Με τη χάρη του Θεού και τις ευχές των πατέρων του Ιερού Ναού μας, πραγατοποιήσαμε στις 19 και 20 Απριλίου εκδρομή των κατηχητών των νεανικών μας συνάξων στο Πήλιο.
ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΞΕΝΙΑΣ
Πρώτος μας προορισμός ήταν η γυναικία Ιερά Μονη Παναγίας (κάτω) Ξενιάς. Στο μοναστήρι αξιωθήκαμε να προσκυνήσουμε δύο μικρά τεμάχια από την Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, δώρο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Ορους το 1522 προς την Ιερά Μονή. Η μονή, έχει το μεγάλο προνόμιο να διακατέχει από τη Βυζαντινή Εποχή τη Θαυματουργή εικόνα της «Παναγιάς Βρεφοκρατούσας», η οποία και θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η παράδοση ταυτίζει την προσωνυμία της εικόνας ως «Ξενιάς» με την έννοια της φιλοξενίας που στην αρχαιοελληνική και στην βυζαντινή γλώσσα λέγεται «ξενία», δηλαδή της Παναγιάς, που φιλόστοργα δέχεται τον κάθε πιστό όταν ικέτης θα προσέλθει να ζητήσει την Χάρη της και την Προστασία της. Άλλη εκδοχή για το προσωνύμιο της ιερής εικόνας είναι ότι η εικόνα είναι «Ξένη» προς την περιοχή και ήρθε από άλλο μέρος (Μ. Ασια) στην περιοχή του Αχιλλείου, πάνω στα κύματα την περίοδο της εικονομαχίας.
ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
Μετά το προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς κατευθυνθήκαμε στο Πήλιο και στην όμορφη Μακρυνίτσα. Η Μακρυνίτσα είναι ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας και φημίζεται για το παραδοσιακό της χρώμα, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και για την εξαιρετική θέα που διαθέτει προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται “το μπαλκόνι του Πηλίου”. Στη κεντρική πλατεία δίπλα στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, απολαύσαμε την όμορφη θέα και το φαγητό μας μαζί με την όμορφη παρέα μας.
ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο υπέροχο και φιλόξενο ξενοδοχείο Chania Palace στα Χάνια του Πηλίου για ξεκούραση.
ΣΤΟ ΒΟΛΟ
Το απόγευμα επισκεφθήκαμε την πόλη του Βόλου, όπου ο Μιχάλης και ο Αντώνης που γνωρίζουν καλά την πόλη, μας ξενάγησαν στην ομορφη παραλία και προσκυνήσαμε στον υπέροχο ιερό ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο οποίος δεσπόζει στην παραλία.
ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
Την επόμενη μέρα κατευθυνθήκαμε προς το χωριό Άγιο Βλάσιο όπου μας περίμενε ο Κωνσταντίνος για να μας οδηγήσει στην ΙΜ Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Προστάτες της Μονής είναι οι Παμμέγιστοι Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ. Από τον Μάϊο, όμως, του 2005, προστέθηκε και η ευλογία της παρουσίας της Παναγίας «Παραμυθίας», διά μέσου της Ιεράς Εικόνος Της, πιστού αντιγράφου της ομωνύμου θαυματουργού Εικόνος πού βρίσκεται στην Ι. Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Στο ιερό αυτό αντίγραφο, πού αγιογραφήθηκε από τούς Βατοπαιδινούς Πατέρες προστέθηκαν και τίμια λείψανα του Βατοπαιδινού αγίου Μαξίμου του Γραικου.
Στην φιλόξενη Ιερά Μονή στο παλαιο καθολικό οι μοναχές μας έψαλαν αναστάσιμα τροπάρια.
Στη συνέχεια μας προσέφεραν κέρασμα στο αρχονταρίκι της μονής και ο πνευματικός και γέροντας της μονής π. Αντώνιος μας μίλησε και μας έδωσε τις ευχές του. Στη συνέχεια προσκυνήσαμε στον νέο ναό του μοναστηριού ο οποίος τιμάται στο εν Χώναις θαύμα του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ, τις θαυματουργές εικόνες του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και της Παναγίας «Παραμυθίας».
ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΥΖΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ
Γεμάτοι από χαρά και ευλογίες από το προσκύνημα μας στην Ι. Μονή Ταξιαρχών κατευθυνθήκαμε στο όμορφο παραδοσιακό χωρίο Βυζίτσα με την πανέμορφη πλατεία για φαγητό. Προσκυνήσαμε στο πανέμορφο ναό του χωριού ο οποίος τιμάται στην Ζωοδόχο Πηγή και ευωδίαζε παραμονή της εορτής.
ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΗΛΙΕΣ
Στο χωριό Μηλιές μας περίμενε μια απρόσμενη και ευχάριστη εκπληξη. Κατευθυνθήκαμε στον Ιερό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της κεντρικής πλατείας όπου μας περίμενε ο ευγενέστατος νεωκόρος του ναού να μας ξεναγήσει και να μας αποκαλύψει τα μυστικά του συγκεκριμένου ναού. Ο ρυθμός του ναού είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Τα δύο μέρη του ναού χαρακτηρίζονται από τις υπέροχες και εντυπωσιακές αγιογραφίες, όπως του Αγίου Σισώη,του Αγίου Χριστοφόρου με τη μορφή προβάτου, ενώ στον κυρίως ναό ξεχωρίζει το καταπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, περίτεχνα σκαλισμένο στο χέρι, καλυμένο με φύλλο χρυσού και αγιογραφημένο από διάφορους αγιογράφους και με διάφορες τεχνοτροπίες.
Στην εσωτερική κατασκευή του ναού χρησιμοποιήθηκαν επαναστατικές και πρωτοποριακές λύσεις ώστε να έχει εξαιρετική ακουστική και συγχρόνως να περιοριστεί ο ήχος προς τα έξω. Έτσι κάτω από το δάπεδο του ναού υπάρχει ένα σύστημα από τέσσερα πηγάδια στις γωνίες και ένα στο κέντρο που επικοινωνούν με χιαστούς διαδρόμους – κανάλια τα οποία εξασφαλίζουν την στεγανότητά του, ενισχύοντας παράλληλα τους μπάσους ήχους, ενώ στις βάσεις των θόλων υπάρχουν ενσωματωμένα σαράντα οκτώ αναποδογυρισμένα πιθάρια, τέσσερα σε κάθε τρούλο τα οποία ενιχύουν τους πρίμους ήχους. Το όλο ακουστικό σύστημα αποδείχθηκε εξαιρετικό και αναγνωρίστηκε διεθνώς. Εξωτερικά ο ναός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κατασκευασμένος με τρόπο που να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, λόγω της τουρκικής κατοχής, χωρίς καμπαναριό, με συμβατική στέγη, με την απουσία παραθύρων, και άλλων εκκλησιαστικών δειγμάτων.
ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΡΑ
Στην επιστροφή σταματήσαμε στο παραθαλάσιο χωρίο καλά νερά όπου απολάυσαμε τον καφέ μας διπλα στην θάλασσα και στο υπέροχο τοπίο.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην επιστροφή ευχαριστήσαμε τον οδηγό μας κ. Παναγιώτη, ο οποίος μας διέθεσε ένα πολυτελές λεωφορείο για την εκδρομή μας και μας οδήγησε με άνεση και ασφάλεια σε όλο το ταξίδι μας.
Με χαρά και ευγνωμοσύνη στο Θεό και τον Άγιο Μηνά, για τις ευλογίες και εμπειρίες που ζήσαμε, επιστρέφαμε στη Θεσσαλονίκη. Η νεανική μας παρεα συνέθεσε και αφιέρωσε ένα τραγούδι στον π. Κωνσταντίνο, ο οποίος μας συνόδευε μαζί με την πρεσβυτέρα του στην εκδρομή, η αγάπη και η φροντίδα του για τον καθένα μας προσωπικά και η υπέροχη εκδρομή μαζί με την κατηχητικη μας παρέα, θα μας μείνουν αξέχαστες.