Εκδρομή των κατηχητικών μας σχολείων στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρα

Την Κυριακή 7 Μαΐου μας αξίωσε ο Θεός να πραγματοποιήσουμε την εκδρομή των κατηχητικών μας σχολείων στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά στη Βέροια. Μέτα τη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Μηνά, ξεκινήσαμε με τις ευχές των πατέρων την εκδρομή μας.

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΟΒΡΑΣ

Φτάνοντας στον όμορφο μοναστήρι θαυμάσαμε το ειδυλλιακό τοπίο στις πλαγιές του Βερμίου με την καταπράσινη βλάστηση. Κατευθυνθήκαμε στο καθολικό της Ιεράς Μονής, όπου μας υποδέχτηκαν οι μοναχοί και μας μίλησαν για την ιστορία του μοναστηριού. Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η μονή πανηγυρίζει και κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, εξαιτίας του  θαυματουργού Αγιάσματος που υπάρχει στο χώρο απέναντι από το Καθολικό του Μοναστηρίου. Στον ιερό ναό είχαμε την ευλογία να προσκυνήσουμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Δοβρά, και τίμια λείψανα του αγίου Λουκά του Ιατρού.

 

Ο όμορφος περίβολος του μοναστηριού

Στο καθολικό της ιεράς μονής Παναγίας Δοβρά

Στο καθολικό της ιεράς μονής Παναγίας Δοβρά

 

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Δοβρά

Στον ιερό ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού

Από το 2005 η αδελφότητα του μοναστηριού συνδέθηκε με τον νεοφανή Άγιο της Ρωσικής γης, Άγιο Λουκά τον Ιατρό και Θαυματουργό επίσκοπο Συμφερουπόλεως. Προς τιμήν και  ευγνωμοσύνη στον Αγιο Λουκά, ευλαβείς Χριστιανοί προσέφεραν χρήματα για την ανέγερση του ιερού ναού του. Στον ιερό ναό μας μίλησε ο ιερομόναχος π. Παίσιος, όπου μας εξιστόρησε το βίο του αγίου, καθώς και ένα από τα πολλά θαύματα που επιτέλεσε ο άγιος σε ένα μικρό παιδάκι.  Η ιερά μονή έχει την ευλογία και το προνόμιο να έχει τεμάχιο από την καρδία του αγίου Λουκά, η οποία βρέθηκε άφθαρτη κατά την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του. Μια καρδιά που είχε «Λειώσει» από την αγάπη προς τον Θεό και είχε μοιραστεί σε μυριάδες κομμάτια από αγάπη προς τους συνανθρώπους, στάθηκε αδύνατο να λειώσει από τη φυσική φθορά. Ο Άγιος συνεχίζει να επιτελεί πολλά θαύματα και να βοηθάει όλους τους ανθρώπους που με πίστη προστρέχουν στην χάρη του.

Ο πρώτος Ιερός ναός του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ελλάδα

 

Στον Ιερό ναό Αγίου Λουκά του Ιατρού ο ιερομόναχος π. Παίσιος μας μιλάει για τον βίο του αγίου και για τα θαύματα που επιτελεί στο μοναστήρι και στους πιστούς

Στον κρύπτη του Αγίου Λουκά του Ιατρού και στην πινακοθήκη

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στη Κρύπτη του Αγίου Λουκά, όπου εκθέτονται τα έργα του αείμνηστου Βεροιώτη καλλιτέχνη καθηγητή Ευθύμη Βαρλάμη. Μας εντυπωσίασαν οι εξαιρετικοί πίνακες ζωγραφικής μέσα από τους οποίους αποτυπώνεται η ζωή του Αγίου.

Ο άγιος Λουκάς, πινάκας του του αείμνηστου Βεροιώτη καλλιτέχνη καθηγητή Ευθύμη Βαρλάμη

 

Ο άγιος Λουκάς πίνακας του αείμνηστου Βεροιώτη καλλιτέχνη καθηγητή Ευθύμη Βαρλάμη.

 

Στους πανέμορφους χώρους του μοναστηριού

Στη συνέχεια απολαύσαμε τους πανέμορφους χώρους του μοναστηριού με την όμορφη φύση που το περιβάλει. Χαρήκαμε το παιχνίδι με την παρέα μας στα όμορφα γήπεδα δίπλα στη φύση. Το μεσημέρι καθίσαμε όλοι μαζί να φάμε μαζί με τους πατέρες της ενορίας μας  π. Κωνσταντίνο και π. Ηλία που μας συνόδευαν. Η αγάπη και οι προσευχές των πατέρων του ναού μας, καθώς και των μοναχών του μοναστηριού θα μας συντροφεύουν μια ζωή. Το απόγευμα αναχωρήσαμε για να επιστρέψουμε στον Άγιο Μηνά, με ευγνωμοσύνη προς την Παναγία που μας αξίωσε να ζήσουμε μια τόσο ευλογημένη μέρα και  να προσκυνήσουμε στο όμορφο μοναστήρι της.

 

Στους καταπράσινους χώρους του μοναστηριού στο βάθος ο ιερός ναός του Αγίου Λουκά

 

Στα γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου απολάυσαμε το παιχνίδι μικροί και μεγάλοι.

 

Το παρεκκλήσι της Παναγίας Οδηγήτριας και του Αγίου Μηνά

 

Στον όμορφο χώρο του μοναστηριού

 

Το αγίασμα της  Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μονή Δοβρά