Η ενορία μας στο 2ο Κατασκηνωτικό Συνέδριο Στελεχών Κατασκηνώσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος

   Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 2ου Πανελληνίου  Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο οποίο η ενορία μας είχε την τιμή και την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ανθίμου,  να συμμετέχει ως εκπρόσωπος της  Ιεράς  Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Το 2ο Κατασκηνωτικό Συνέδριο άρχισε την Τρίτη 29 Μαΐου το απόγευμα στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με Συνέδρους και μέλη από όλη την Ελλάδα, ενώ παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, ο Γενικός Γραμματέας  Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, οι Δήμαρχοι Τανάγρας  και  Ωρωπού.

Την ακολουθία του αγιασμού τέλεσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητας.

Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος, αλλά και τον Αρχιμανδρίτη Πολύκαρπο Μπόγρη, γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής, για το έργο που επιτελείται, ενώ ευχαρίστησε όσους συνετέλεσαν στην διοργάνωση του Συνεδρίου και ευχήθηκε «να δούμε το έργο της νεότητας να προοδεύει. Περισσότερο από κάθε άλλη εποχή χρειαζόμαστε τη νεολαία, γιατί είναι αυτοί που θα συνεχίσουν το έργο που επιτελούμε».

Αμέσως μετά ακολούθησε η κεντρική Εισήγηση του Συνεδρίου με θέμα: «Εκκλησιαστική Κατασκήνωση, δημιουργώντας τους πολίτες του κόσμου και τους Ουρανοπολίτες» του Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών. Μετά την Εισήγηση χαιρετισμό επίσης απηύθυνε και ο κ. Γεώργιος Καλαντζής, Γενικός Γραμματεύς Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν  130 εκπρόσωποι από  53 Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι Εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 1 Ιουνίου  και κατά το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν  οι παρακάτω  εισηγήσεις:

 

Την Τετάρτη 30 Μαΐου

 

«Το πνευματικό πρόγραμμα της Κατασκήνωσης και οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής». Εισηγητής:  Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.

«Η Θεολογική κατάρτησις των στελεχών μιας εκκλησιαστικής κατασηνώσεως». Εισηγητής: κ. Δήμητρα Χάλαρη Εκπαιδευτικός και Στέλεχος Εκκλησιαστικής Κατασκηνώσεως.

«Κατασκηνωτική ψυχαγωγία και Κατασκηνωτική μυσταγωγία. Η χρυσή τομή». Εισηγητής: Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος. Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης και  υπεύθυνος της  Εκκλησιαστικής  Κατασκηνώσεως του Ιερού Ναού.

   Το απόγευμα της Τετάρτης αρχικά  επισκεφτήκαμε  το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων “Ο Άγιος Βλάσιος”, στη Λιβαδειά, όπου μας υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος μας  ξενάγησε στο θεραπευτήριο και συνομίλησε μαζί μας. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά το έργο που επιτελείται στο θεραπευτήριο και ευχαριστήσαμε τον Σεβασμιώτατο για τη φιλοξενία. Κατόπιν μεταβήκαμε  στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά, όπου ξεναγηθήκαμε  από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής π. Σεραφείμ , και στη συνέχεια οι πατέρες της Μονής μας  προσέφεραν το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα, ρακί με λουκούμι που ήταν πεντανόστιμο.

Την Πέμπτη 31 Μαΐου

«Η μετακατασκηνωτική επικοινωνία των ανθρώπων, οι οποίοι μοιράστηκαν την εμπειρία την εμπειρία μιας κατασκηνωτικής περιόδου». Εισηγητής: Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Σπυρίδων Βασιλάκος, Εφημέριος Ιερού Προσκυνήματος Οσίου Λουκά Θηβών.

«Το ηλεκτρονικό παιχνίδι και ο κόσμος της εικονικής πραγματικότητας στην Κατασκήνωση». Εισηγητής:  κ. Γεώργιος Μανώλης, Θεολόγος, Στέλεχος Εκκλησιαστικής κατασκηνώσεως.

«Αρχές επικοινωνίας και συνεργασίας της Κατασκήνωσης με τους γονείς και κηδεμόνες των κατασκηνωτών». Εισηγητής: Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Δημήτριος Κρουσταλλάκης, Θεολόγος, Υπεύθυνος Εκκλησιαστικής Κατασκήνωσης Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος.

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήσαμε  προσκυνηματική εκδρομή στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής. Η εμπειρία ήταν αξέχαστη και  η παρουσία του Αγίου διάχυτη παντού.

   Την Παρασκευή 1 Ιουνίου τέλος μετά την πρωινή προσευχή παρουσιάστηκαν  τα  πορίσματα των ομάδων εργασιών των Συνέδρων και όλοι μαζί με πολύ αγάπη και χαμόγελο αναχωρήσαμε  για  τις πόλεις μας.

Την Ιερά Μητρόπολή μας στο εν λόγω Συνέδριο εκπροσώπησαν από την ενορία του Αγίου  Μηνά ο π. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, η Αναστασία Γιοβανούλη και ο Μιχαήλ Μόκκας. Από την ενορία της Αγίας Τριάδος ήταν μαζί μας η Ιωάννα Μιμηκοπούλου, ο Χρήστος Σιωπίδης και ο Βασίλειος Μανιώτης.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να μας αξιώσει ο Θεός και ο Άγιος Μηνάς να είμαστε όλοι μαζί  και του χρόνου σε αυτή την υπέροχη χριστιανική συντροφιά !!!