Το διήμερο 3 με 4 Μαίου οι κατηχητές του αγίου Μηνά πραγματοποιήσαμε εκδρόμη στην Λευκάδα μαζί με τον π. Κωνσταντίνο και τη πρεσβυτέρα Κατερίνα.
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Η πρώτη μας στάση ήταν στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων. Απολαύσαμε το καφέ μας δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα και κάναμε βόλτα στο κάστρο των Ιωαννίνων.
ΑΡΤΑ
Μετά τα Ιωάννινα κατευθυνθήκαμε στην Άρτα όπου επισκεφθήκαμε τον Ιερό ναό της Αγίας Θεοδώρας προστάτιδος αγίας της Άρτας. Ο ναός βρίσκεται σε κεντρική συνοικία της παλιάς κάτω πόλης, στο κέντρο της άλλοτε πρωτεύουσας του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Ο ναός, ο πυλώνας, το πηγάδι και το παρεκκλήσι της Μεταμόρφωσης, είναι ό,τι απόμεινε απ’ το κτιριακό συγκρότημα παλαιάς μονής που αρχικά ιδρύθηκε γύρω στον 11ο αιώνα προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου και λειτούργησε για πολλούς αιώνες ως γυναικείο μοναστήρι. Όπως μας πληροφορεί ο βιογράφος της Αγίας Θεοδώρας, ο σύγχρονος της λόγιος μοναχός Ιώβ, η βασίλισσα Θεοδώρα μετά το θάνατο του συζύγου της Μιχαήλ, μόνασε στη μονή μέχρι την κοίμηση της (1281), ενταφιάστηκε εκεί, και μετά την επίσημη ανακήρυξη της ως Αγίας, ο ναός τιμάται πλέον στο όνομα της.
Κατόπιν επισκεφθήκαμε τον Ιερό ναό της Παναγίας Παρηγορήτισσας. Πρόκειται για το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Άρτας, αριστούργημα της βυζαντινής τέχνης με δικού της τύπου βασιλικό ρυθμό. Άρχισε να χτίζεται το 1260 από τον Μιχαήλ Β´ Άγγελο Κομνηνό -Δούκα που ήταν Δεσπότης της Ηπείρου και την γυναίκα του βασίλισσα Θεοδώρα, την κατοπινή Αγία Θεοδώρα και πολιούχο της Άρτας. Ο επιβλητικός ναός εκπλήσσει και εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα με τον γλυπτό πλούσιο διάκοσμο, τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες του. Αυτό όμως που τον κάνει μοναδικό είναι η αρχιτεκτονική έμπνευση και πρωτοπορία στη στήριξη του τρούλου όπου μοιάζει να αιωρείται χωρίς να υπάρχουν κολόνες στήριξης στο κέντρο του ναού αλλά παραστάδες ( κολόνες στήριξης ) πακτωμένες μέσα στους τοίχους.
ΠΡΕΒΕΖΑ
Το μεσημέρι κατευθυνθήκαμε στη Πρέβεζα. Απολαύσαμε τη διαδρομή και τη θέα του Αμβρακικού κόλπου και σταματήσαμε στη πόλη της Πρέβεζας με τους όμορφους πεζοδρόμους και το γραφικό της λιμάνι.
ΛΕΥΚΑΔΑ
Μετά το μεσημεριανό μας πήγαμε στη Λευκάδα. Η πρώτη μας στάση ήταν στο γραφικό εκκλησάκι της αγίας Μεγαλομάρτυράς Μαύρας στο Κάστρο της Λευκάδας πολιούχο της Λευκάδας και εορτάζει στις 3 Μαΐου, η οποία έδωσε το όνομά της τον 14ο αι. μ.Χ. (1331 μ.Χ.) στο Κάστρο και την ίδια την πόλη, η οποία παλαιότερα ονομαζόταν ‘Sainte Maure’ Αγία Μαύρα.
Η Αγία Μεγαλομάρτυς Μαύρα ήταν σύζυγος του Τιμοθέου από την Θηβαΐδα της Αιγύπτου. Είκοσι μόλις μέρες μετά τον γάμο των δυο νέων, ο Τιμόθεος συκοφαντήθηκε από ειδωλολάτρες και οδηγήθηκε στον ηγεμόνα της Θηβαΐδας, τον Αρριανό. Αυτός εξοργίστηκε και διέταξε τούς δημίους να τον υποβάλουν σε φρικτά βασανιστήρια. Ο Μάρτυρας δεν υποχωρούσε και ο άρχοντας προσπάθησε να εξαπατήσει την Αγία Μαύρα, την σύζυγο του, με κολακείες ώστε να λατρεύσει τα είδωλα. Ή Αγία δεν υποχώρησε στις κολακείες, υπάκουσε στη συμβουλή του συζύγου της Τιμοθέου και ομολόγησε με θάρρος ότι είναι Χριστιανή. Ο Αρριανός τότε παρέδωσε και την αγία στα βασανιστήρια. Μετά από εννιά μέρες παρέδωσαν και οι δύο την ψυχή τους στον Κύριο.
Στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαύρας μας συνάντησε ο π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, ο οποίος μας ενημέρωσε για το κατηχητικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης και συζητήσαμε για κατηχητικές δράσεις και πνευματικές ευκαιρίες. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για την φιλοξενία και για τις όμορφες κατηχητικές ιδέες και συμβουλές του.
Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Πεφανερωμένης Λευκάδος
Στη συνέχεια πήγαμε να προσκυνήσουμε στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Πεφανερωμένης Λευκάδος η οποία βρίσκετε πάνω σε γραφικό λόφο δυτικά της πόλης. Σύμφωνα με την Εκκλησιαστική παράδοση, το έτος 63 μ.Χ. ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, παραχείμαζε κατά την 4η Αποστολική Περιοδεία του στην αρχαία Νικόπολη. Από εκεί έστειλε στη Λευκάδα τον συνεργό του Ηρωδίωνα. Αυτός ανεβαίνοντας στο λόφο όπου υπήρχε ειδωλολατρικός αρχαίος ναός της Άρτεμης, ύψωσε τα χέρια του στον ουρανό, δεήθηκε και το είδωλο της θεάς έπεσε στη γη. Στη θέση εκείνη οι Χριστιανοί έχτισαν μικρό ναό και δημιουργήθηκε σταδιακά «ευκτήριος οίκος». Την εικόνα την παρήγγειλαν στον αγιογράφο Κάλλιστο, εφημέριο της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη (5ο μ.Χ. αιώνα). Το σχέδιο της μορφής της Θεοτόκου φανερώθηκε στον Κάλλιστο με θαυμαστό τρόπο. Με «αχειροποίητο σχέδιο», δηλαδή χωρίς να επέμβει ανθρώπου χέρι. Αυτός κατόπιν την τελείωσε με χρώματα. Γι’ αυτό ονομάστηκε ‘Φανερωμένη’. Οι περιπέτειες της Ι. Μονής στο ψηφιδωτό του χρόνου συνεχίζονται, εφ’ όσον και η Λευκάδα ήταν κάτω από τον ζυγό ξένων. Οι Ενετοί έκαψαν το Μοναστήρι στις 14 Ιουλίου 1762. Η Ιερά Μονή ξανακάηκε το 1886, οπότε καταστράφηκε και η εικόνα. Ξαναφτιάχτηκε με καταφανή Ζακυνθινή επίδραση. Η νέα εικόνα, έργο του Ιερομόναχου Βενιαμίν Κοντράκη, φιλοτεχνήθηκε στο Άγιον Όρος. Στη Λευκάδα έφτασε το έτος 1887, όπως αναγράφεται στο κάτω δεξιό μέρος της και της επεφυλάχθη λαμπρή υποδοχή. Η εικόνα παρουσιάζει τη Θεοτόκο με τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό στα γόνατά Της. Δεξιά Της ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και αριστερά ο Γαβριήλ. «Χάριν αναβλύζει διηνεκή, η σεπτή Εικών σου, μυστική σου επισκοπή, Κόρη εν Λευκάδι…»(Α Μεγαλυνάριο Παρακλητικού Κανόνα). Επάνω στο βράχο της Παναγιάς, στο μεταίχμιο της γης με τον ουρανό, αισθάνεται ο πιστός τη Θεϊκή παρουσία. «Των Λευκαδίων ασφαλής προστασία, Φανερωμένη Θεοτόκε Μαρία, τους τη Μονή σου πίστει καταφεύγοντας, σκέπε και διάσωζε…» (Κοντάκιο Παρακλητικού Κανόνα). Την Προστασία της Παναγίας της Φανερωμένης εξυμνεί και στο ποιήμα του ο Λευκαδίτης ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.
Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ
Σε ποιο καλύβι αγνώριστο, σε ποια καρδιά θλιμμένη
να πέρασες τη νύχτα Σου, Κυρά Φανερωμένη;
Ποιό μαραμένο λούλουδο η χάρη Σου, Κυρούλα,
κρυφά κρυφά ν’ ανάστησε, σαν ουρανού δροσούλα;
ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
Το απόγευμα πήγαμε στο όμορφο ξενοδοχείο Λευκάς στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στο γραφικό κέντρο της πόλης με τα όμορφα σοκάκια και τα παραδοσιακά κτίρια καθώς και στην όμορφη παραλιακή οδό του Άγγελου Σικελιανού με το γραφικό λιμάνακι.
ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΗ
Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε το πρωί να προσκυνήσουμε στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Μηνά στην πόλη της Λευκάδας και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στο αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης το οποίο κτίστηκε το 2009 και μας περίμενε η ξεναγός μας για να μας δείξει τα ενδιαφέροντα εκθέματα του. Η αρχαία Νικόπολη (πόλη της νίκης) ιδρύθηκε το 31 π.Χ. από τον Οκταβιανό Αύγουστο σε ανάμνηση της νίκης του επί του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, στην περίφημη ναυμαχία του Ακτίου και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος σε έκταση στην Ελλάδα όπου τα μνημεία εκτείνονται διάσπαρτα σε έκταση 1500 στρεμμάτων περίπου καθώς και τα τείχη της εκτείνονται σε απόσταση χιλιομέτρων. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ενίσχυσε την αμυντική της δύναμη ανακατασκευάζοντας τα τείχη, που ορθώνονται ακόμα και σήμερα. Στον απέραντο αρχαιολογικό χώρο θαυμάσαμε, μεταξύ άλλων, τα ερείπια βασιλικών εκκλησιών του 5ου και του 6ου αιώνα με τα περίτεχνα ψηφιδωτά δάπεδα.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ
Το μεσημέρι πήγαμε στην γραφική παραθαλάσσια πόλη της Πάργας. Η αμφιθεατρική της ρυμοτομία, τα πολύχρωμα σπίτια, τα λιθόστρωτα γραφικά σοκάκια που σκαρφαλώνουν ως την κορυφή του λόφου, η απίστευτη θέα στη θάλασσα του Ιονίου και στο νησί της Παναγίας που καθρεφτίζεται στα νερά του λιμανιού, μας εντυπωσιάσανε.
Με τραγούδι, κέφι και χαρά συνεχίσαμε την εκδρομή μας για την επόμενη στάση μας στο Μέτσοβο.
ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ
Το απόγευμα πήγαμε στο Μέτσοβο. Το Μέτσοβο είναι η γενέτειρα σπουδαίων Ελλήνων και μεγάλων εθνικών ευεργετών, όπως ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Νικόλαος Στουρνάρης, η Ελένη Τοσίτσα και ο Μιχαήλ Τοσίτσας. Τα πρόσωπα αυτά συνέβαλαν στην ίδρυση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού προσκυνήσαμε την ιστορική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις υπέροχες αγιογραφίες. Περιηγηθήκαμε στην κεντρική πλατεία με την αρχοντική όψη των πετρόχτιστων παραδοσιακών σπιτιών και τους πλακόστρωτους δρόμους και απολαύσαμε το πανέμορφο φυσικό τοπίο της ορεινής Πίνδου.
Στην επιστροφή ευχαριστήσαμε το Θεό που μας αξίωσε και φέτος να πραγματοποιήσουμε την εκδρομή μας και να απολαύσουμε τις ομορφιές της ευλογημένης πατρίδας μας, η οποία είναι μοναδική στο κόσμο. Και του χρόνου… πάλι μαζί σε καινούργια μέρη !!!