Λόγοι αφιερωμένοι εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον

  • Είναι αδύνατον να χάσει την ψυχή του εκείνος που τιμάει την Παναγία. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
  • Η Παναγία, όποτε έχουµε ανάγκη, απαντά αµέσως στην προσευχή µας. Όποτε δεν έχουµε, µας αφήνει, για να αποκτήσουµε λίγη παλληκαριά. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
  • Κατά το 1860, επειδή υπήρχε στο Άγιο Όρος πολύς Τουρκικός στρατός, για ένα διάστημα, δεν είχε μείνει στην Μονή Ιβήρων κανένας μοναχός. Ερχόταν στο μοναστήρι μόνο ένας μοναχός από μακριά που άναβε τα καντήλια και σκούπιζε. Μέσα και έξω από το μοναστήρι ήταν Τουρκικός στρατός και αυτός ο καημένος σκούπιζε και έλεγε: «Παναγία μου, τί θα γίνει μ’ αυτήν την κατάσταση;». Μια φορά που προσευχόταν με πόνο στην Παναγία, βλέπει να τον πλησιάζει μια γυναίκα – ήταν η Παναγία – που έλαμπε και το πρόσωπό της ακτινοβολούσε. Του παίρνει την σκούπα από το χέρι και του λέει: «Εσύ δεν ξέρεις να σκουπίζεις καλά· εγώ θα σκουπίσω». Και άρχισε να σκουπίζει. Ύστερα εξαφανίστηκε μέσα στο Ιερό. Σε τρεις μέρες έφυγαν όλοι οι Τούρκοι! Τους έδιωξε η Παναγία… (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
  • Το Θεοτοκάριο (βιβλίο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, στο οποίο περιλαμβάνονται ύμνοι προς την Παναγία) πολύ βοηθάει. Θερμαίνεται η καρδιά και συγκινείται. Και μόνο ένα νόημα από το Θεοτοκάριο, μπορεί να αλλοιώσει την ψυχή. Να διαβάζεις κάθε μέρα από το Θεοτοκάριο. Αυτό θα σε βοηθήσει πολύ να αγαπήσεις την Παναγία. Και να δεις η Παναγία μετά!… Θα σου δώσει μεγάλη παρηγοριά! Να διαβάζεις κάθε μέρα έναν κανόνα από το Θεοτοκάριο και θα δεις, θα αποκτήσεις λεβεντιά! (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
  • Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι δοξολογία. Μπορείς να τους λες σαν ευχαριστία στην Παναγία, όταν εκπληρώνει κάποιο αίτημά σου. Όχι όλο να ζητάμε από την Παναγία, αλλά να Την ευχαριστούμε κιόλας. Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας, περιέχουν πολλή Χάρη. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
  • Η Παναγία, όποτε έχουμε ανάγκη, απαντά αμέσως στην προσευχή μας· όποτε δεν έχουμε, μας αφήνει, για να αποκτήσουμε λίγη παλληκαριά. Όταν ήμουν στη Μονή Φιλοθέου (1955-1958), μια φορά αμέσως μετά την αγρυπνία της Παναγίας, με έστειλε ένας Προϊστάμενος να πάω ένα γράμμα στη Μονή Ιβήρων. Ύστερα έπρεπε να πάω κάτω στον αρσανά της μονής και να περιμένω ένα γεροντάκι που θα ερχόταν με το καραβάκι, για να το συνοδεύσω στο μοναστήρι μας – απόσταση μιάμιση ώρα με τα πόδια. Ήμουν από νηστεία και από αγρυπνία. Τότε τη νηστεία του Δεκαπενταυγούστου τη χώριζα στα δύο· μέχρι της Μεταμορφώσεως δεν έτρωγα τίποτε, την ημέρα της Μεταμορφώσεως έτρωγα, και μετά μέχρι της Παναγίας πάλι δεν έτρωγα τίποτε. Έφυγα λοιπόν αμέσως μετά την αγρυπνία και ούτε σκέφτηκα να πάρω μαζί μου λίγο παξιμάδι. Έφτασα στη Μονή Ιβήρων, έδωσα το γράμμα και κατέβηκα στον αρσανά, για να περιμένω το καραβάκι. Θα ερχόταν κατά τις τέσσερις το απόγευμα, αλλά αργούσε να έρθει. Άρχισα εν τω μεταξύ να ζαλίζομαι. Πιο πέρα είχε μια στοίβα από κορμούς δένδρων, σαν τηλεγραφόξυλα, και είπα με τον λογισμό μου: «Ας πάω να καθίσω εκεί που είναι λίγο απόμερα, για να μη με δει κανείς και αρχίσει να με ρωτάει τι έπαθα». Όταν κάθισα, μου πέρασε ο λογισμός να κάνω κομποσχοίνι στην Παναγία να μου οικονομήσει κάτι. Αλλά αμέσως αντέδρασα στον λογισμό και είπα: «Ταλαίπωρε, για τέτοια τιποτένια πράγματα θα ενοχλείς την Παναγία;». Τότε βλέπω μπροστά μου έναν Μοναχό. Κρατούσε ένα στρογγυλό ψωμί, δύο σύκα και ένα μεγάλο τσαμπί σταφύλι. «Πάρε αυτά, μου είπε, εις δόξαν της Κυρίας Θεοτόκου», και χάθηκε. Ε, τότε διαλύθηκα· με έπιασαν τα κλάματα, ούτε ήθελα να φάω πια… Πα, πα! Τι Μάνα είναι Αυτή! Να φροντίζει και για τις μικρότερες λεπτομέρειες! Ξέρεις τι θα πει αυτό! (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
  • Να έχετε ευλάβεια σε όλους τους Αγίους της Εκκλησίας και περισσότερο στην Παναγία, γιατί όλοι οι Άγιοι είναι ”δούλοι” του Χριστού, ενώ η Θεοτόκος είναι η βασίλισσα του Ουρανού και της γης και παρακαλεί τον φιλεύσπλαχνο Χριστό, για τις αμαρτίες μας. (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός)
  • Αν η Θεοτόκος είναι φυσική Μητέρα του Χριστού και θετή και πνευματική μητέρα όλων των Χριστιανών, έχουμε δίκαιο να πούμε, ότι άλλη κυρίως μητέρα δεν έχουμε, παρά μόνο την Θεοτόκο. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
  • Βλέποντας την εικόνα της Παναγίας, αφιέρωσε την καρδιά σου σ’ Αυτήν που βασιλεύει στον Παράδεισο και ευχαρίστησέ Την, γιατί στάθηκε πάντα έτοιμη στο θέλημα του Θεού και γιατί δεν λείπει στον αόρατό μας πόλεμο, η προστασία και η βοήθεια Της. Δεν υπάρχει κανένας, που να επικαλέστηκε την Παναγία με πίστη και να μην τον άκουσε με ευσπλαχνία. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
  • Χωρίς την μεσιτεία της Θεοτόκου, δεν μπορεί κανένας να πλησιάσει τον Θεό, ούτε άνθρωπος, ούτε άγγελος, διότι αυτή μόνη βρίσκεται στο σημείο μεταξύ της Ακτίστου Αγίας Τριάδος και της κτιστής φύσεως των αγγελικών δυνάμεων. Διότι μόνο αυτή είναι, ”Θεός” άμεσος, μετά τον Θεό και έχει τα δευτερεία της Αγίας Τριάδος, επειδή είναι αληθινά Μητέρα του Θεού και ότι αυτή είναι, όχι μόνο ο θησαυροφύλακας όλου του πλούτου της θεότητος, αλλά και ο διαμοιραστής σε όλους, αγγέλους και ανθρώπους, όλων των υπερφυσικών ελλάμψεων και πνευματικών χαρισμάτων, που δίνονται από τον Θεό στην κτίση. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
  • Όλα εκείνα τα δοχεία, στα οποία είχε τοποθετηθεί πολύτιμο άρωμα, μολονότι δεν υπάρχει μέσα τους άρωμα, τα αγγεία αυτά διατηρούν την ευωδία του αρώματος εκείνου. Και για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα παρέμεινε το άρωμα μέσα στο δοχείο, τόσο περισσότερο το δοχείο ευωδιάζει. Και επειδή αυτό είναι αληθινό, άραγε από ποιά άρρητη ευωδία φιλανθρωπίας, από ποιά φλόγα αγάπης και από ποιούς λογισμούς ελέους και ευσπλαχνίας μπορούμε να πούμε, ότι είναι γεμάτα τα σπλάχνα της Θεοτόκου, που για 9 μήνες, κράτησε στην παρθενική της γαστέρα το Χριστό, το ακένωτο μύρο, ο οποίος Χριστός είναι η αυτοαλήθεια, το αυτοέλεος, η αυτοευσπλαχνία; (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
  • Το όνομα Μαρία παράγεται από το εβραϊκό Αϊός και ερμηνεύεται ως Κυρία διότι, ως Μήτηρ Θεού εξουσιάζει τα ουράνια και επίγεια κτίσματα. Έχει την κυριότητα της δυνάμεως, επειδή το θεμέλιο της κυριότητος είναι η δύναμις. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
  • Η Παναγία δεν θέλει μεγάλες λαμπάδες, ελεημοσύνη στους φτωχούς θέλει… (Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης)
  • Ο άνθρωπος πέφτει ολοένα σε σφάλματα. Αλίμονο αν δεν πρόφτανε η χάρις της Κυρίας Θεοτόκου, διότι δεν έχουμε άλλον μεσίτη προς τον φιλάνθρωπο Θεό. Γι’ αυτό πρέπει ολοψύχως να την παρακαλούμε να μεσιτεύει στον Υιό της για λόγου μας. (Όσιος Άνθιμος της Χίου)
  • Εχεις την εύνοια της Παναγίας; Έχεις το παν. Δεν έχεις την εύνοιά της; Έχασες το παν. Εάν έχουμε την προστασία της, έχουμε το παν. Εάν δεν την έχουμε, χάνουμε το παν. (Όσιος Άνθιμος της Χίου)
  • Ποιός μπορεί να ομιλήσει περί της Παναγίας. Εγώ με τα ρυπωμένα χείλη, με την βδελυρή και ακάθαρτη γλώσσα μου, δεν μπορώ να αναφέρω το υπεράγιο όνομά της. Την ευχαριστώ για όλα όσα με έχει ευεργετήσει η χάρις της. Δεν μπορώ να πω λόγο προς ευχαριστία και πληρωμή των ευεργεσιών και χαρίτων της. Για τις ευεργεσίες που έχει κάνει σε εμένα η Παναγία, εγώ φαίνομαι αγνώμων και αχάριστος… (Όσιος Άνθιμος της Χίου)
  • Λέει η Θεοτόκος στον Χριστιανό: ”Το συχνό σου Χαίρε, θα γίνει ευχάριστο σε μένα, όταν απέχεις από το μίσος, το ψεύδος και την κλοπή των ξένων υπαρχόντων. Και ενόσω καταπιέζεις τους φτωχούς θλίβοντάς τους με τόκους και αφόρητες φορολογίες, σε τίποτα δεν διαφέρεις από τον ειδωλολάτρη και τον Χριστοκτόνο, έστω και αν καυχάσαι με το Βάπτισμα. Εγώ δεν σε εισακούω, έστω και αν ψάλλεις αμέτρητους κανόνες και τροπάρια με όμορφη και δυνατή φωνή”. (Άγιος Μάξιμος ο Γραικός)
  • Όσοι αρνούνται, ότι η Παναγία είναι και Θεοτόκος, αρνούνται την Θεότητα του Χριστού. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)
  • Ήταν για μένα η Παναγία, ένα δέντρο δροσερό και εγώ αναπαυόμουν κάτω από την σκιά του. Η δροσιά του, με έκανε να αποκτήσω μια καρδιά μεγάλη. (Όσιος Άνθιμος της Χίου)
  • Με ρώτησε παλαιότερα κάποιος: “Γιατί τιμάμε τόσο πολύ την Υπεραγία Θεοτόκο; Γιατί την τιμάμε περισσότερο από όλους τους Αγίους, αλλά και από τους Αγγέλους και τους Αρχαγγέλους;”. Του απάντησα, ότι ούτε οι Άγγελοι, ούτε οι Αρχάγγελοι, ούτε τα Χερουβείμ, ούτε τα Σεραφείμ, είχαν τόσο στενή και ουσιαστική συμμετοχή στο έργο της σωτηρίας μας, όσο η Μητέρα του Θεού. Το έργο της σωτηρίας μας ονομάζεται “ένσαρκος οικονομία”. Έπρεπε ο Υιός και Λόγος του Θεού, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, να προσλάβει την ανθρώπινη φύση. Χωρίς αυτήν την “πρόσληψη”, δεν θα μπορούσε να οικοδομηθεί η σωτηρίας μας. Ο Υιός και Λόγος του Θεού, έλαβε την ανθρώπινη φύση, από την Αειπάρθενη Μαρία, με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Οι Άγγελοι και οι Αρχάγγελοι υπηρέτησαν στην Θεία ενσάρκωση, χωρίς όμως να συμμετέχουν ουσιαστικά σ’ αυτήν. Ενώ η Μητέρα του Θεού, εισέρχεται ουσιαστικά στο έργο της Θείας σαρκώσεως. Γι’ αυτό την τιμάμε περισσότερο από όλα τα κτίσματα. Τί κάνουμε όταν Κοινωνούμε; Παίρνουμε μέσα μας το άχραντο Σώμα και το τίμιο Αίμα του Χριστού.. Και από πού προέρχεται αυτό; Από την Υπεραγία Θεοτόκο! Μακάρι ο νους και η καρδιά σας, να μελετούν την συμμετοχή της στο έργο της σωτηρίας και να την εξυψώνουν περισσότερο, από κάθε υλικό ή άϋλο πλάσμα του Θεού. (Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος)
  • Η Παναγία είναι η μεγαλύτερη χαρά, από όλες τις χαρές. (Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ)
  • Όταν είναι να προσευχηθείς στην Υπεραγία Θεοτόκο, έχε την ακράδαντη βεβαιότητα, ότι δεν πρόκειται να φύγεις από μπροστά της, χωρίς να βρεις έλεος. Είναι άπειρο το έλεος, της Μητέρας του ελεήμονος Θεού. Δεν υπάρχει περίπτωση, να αδιαφορήσει για εμάς η Παναγία. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
  • Η Παναγία μας είναι μία σάρκα και ένα Πνεύμα με τον Σωτήρα μας, σαν Μητέρα Του. Τόσο άπειρα μεγάλη ήταν η τιμή Της, ώστε αξιώθηκε να γίνει Μητέρα του ίδιου του Θεού. Του έδωσε την πάναγνη και πανίερη σάρκα Του, Τον γαλούχησε με το γάλα της, Τον μετέφερε στα χέρια Της, Τον έντυσε, Τον φρόντιζε με κάθε τρόπο, όσο ήταν στην νηπιακή ηλικία, Τον ασπαζόταν κάθε τόσο και Τον χαϊδευε. Κύριε, ποιός μπορεί να περιγράψει το μεγαλείο της Παναγίας μας; (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
  • Να φανταστείς ότι στέκεσαι μπροστά στη βασίλισσα και την παρακαλείς να πραγματοποιήσει κάποιες δικές σου επιθυμίες. Με τι δέος και τι σεβασμό θα το έκανες! Σκέψου τώρα, ότι και αυτή είναι άνθρωπος, όπως και εσύ. Σκέψου τώρα πως πρέπει να στέκεσαι μπροστά στην Βασίλισσα του Ουρανού και της γης, στη Μητέρα του Θεού, με τι δέος και τι ειλικρίνεια! Ανέκφραστη είναι η μεγαλοσύνη της και απερίγραπτη η τελειότητα. Αυτή είναι τόσο κοντά στο Θεό. Πρόσεχε, να προσεύχεσαι σ’ Αυτήν με ανάλογο δέος, με καθαρή και συντετριμμένη καρδιά. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
  • Να ευχαριστείς τη γρήγορη βοήθεια και μεσίτρια, την Κυρία μας, την Μητέρα του Κυρίου μας, γιατί με τις προσευχές της μας σώζει από τα βάσανα και την καταδυναστεία του διαβόλου. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
  • Η Αγία Παρθένος, η Μητέρα του Θεού, χάρη στην ένωσή Της με τον Θεό και την θαυμαστή υπηρεσία της στον Κύριο, γίνεται στην στιγμή τα πάντα σε εκείνους, που επικαλούνται με πίστη και αγάπη το όνομά Της. Τους λυτρώνει από κάθε κακό και τους χαρίζει ”πάντα τα προς σωτηρίαν αιτήματα. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
  • Προσεύχεσαι στην Πολυεύσπλαχνη και Πάναγνη Μητέρα του Θεού και Αυτή πρεσβεύει για εμάς. Την δοξαζουμε, την υπεδοξασμένη και Εκείνη, μας προετοιμάζει αιώνια δόξα. Της λέμε συχνά το “Χαίρε” και Εκείνη ζητά από τον Υιό και Θεό Της: “Αγαπημένε μου Υιέ, για τον χαιρετισμό που Μου κάνουν, χάρισέ τους αιώνια χαρά!”. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
  • Αγνή Παρθένε, Κυρία Θεοτόκε! Εσύ, που η αγάπη Σου για τους Χριστιανούς, ξεπερνάει την αγάπη κάθε επίγειας μητέρας, άκουσε τις προσευχές μας και σώσε μας! Αξίωσέ μας, να σε μνημονεύουμε διαρκώς! Αξίωσέ μας να προσευχόμαστε αδιάλειπτα και θερμά σε Σένα! Αξίωσέ μας, νσ καταφεύγουμε με πίστη ακλόνητη, κάτω από την Αγία Σκέπη Σου! (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
  • Να προσεύχεστε στην Παναγία. Και στη ζωή αυτή θα μεσιτεύσει υπέρ υμών, αλλά και στον θάνατο θα σας βοηθήσει να περάσετε τις δοκιμασίες και να φτάσετε στην Βασιλεία των Ουρανών. (Όσιος Βαρσανούφιος της Όπτινα)
  • Η Θεοτόκος δεν αμάρτησε ποτέ, ούτε καν με το λογισμό και δεν έχασε ποτέ τη Χάρη, αλλά και Αυτή είχε μεγάλες θλίψεις. Όταν στεκόταν δίπλα στο Σταυρό, τότε ήταν η θλίψη Της απέραντη σαν τον ωκεανό και οι πόνοι της ψυχής Της ήταν ασύγκριτα μεγαλύτεροι, από τον πόνο του Αδάμ μετά την έξωση από τον Παράδεισο, γιατί και η αγάπη Της ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερη, από την αγάπη του Αδάμ στον Παράδεισο. Και αν επέζησε, επέζησε μόνο με τη Θεία δύναμη, με την ενίσχυση του Κυρίου, γιατί το θέλημά Του ήταν να δει η Θεοτόκος την Ανάσταση και ύστερα, μετά την Ανάληψή Του, να παραμείνει παρηγοριά και χαρά των Αποστόλων και του νέου Χριστιανικού λαού. Εμείς δεν φτάνουμε στο πλήρωμα της αγάπης της Θεοτόκου και γι’ αυτό δεν μπορούμε να εννοήσουμε πλήρως το βάθος της θλίψεώς Της. Η αγάπη Της ήταν τέλεια. Αγαπούσε άπειρα τον Θεό και Υιό Της αλλά αγαπούσε και το λαό με μεγάλη αγάπη. Και τί αισθανόταν άραγε, όταν εκείνοι, που τόσο πολύ η ίδια αγαπούσε και που τόσο πολύ ποθούσε τη σωτηρία τους, σταύρωναν τον αγαπημένο της Υιό; Αυτό δεν μπορούμε να το συλλάβουμε, γιατί η αγάπη μας για τον Θεό και τους ανθρώπους είναι λίγη. Κι όπως η αγάπη της Παναγίας υπήρξε απέραντη και ακατάληπτη, έτσι απέραντος ήταν και ο πόνος της, που παραμένει ακατάληπτος για εμάς. (Όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ)
  • Τους Χαιρετισμούς, πολύ τους αγαπά η Παναγία. Εμείς με τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή, τους λέγαμε σαν δουλεύαμε απ’ έξω, 2-3 φορές την μέρα. Η Παναγία μας φανερώθηκε σε πολλούς Αγίους και τους υποσχέθηκε, ότι όποιος λέει τους Χαιρετισμούς της καθημερινά, θα τον φυλάει σ’ αυτήν τη ζωή, αλλά και μετά θάνατο, θα τον υπερασπίσει ενώπιον του Δικαίου Κριτού. (ΓέρονταςΑρσένιοςΣπηλιώτης)
  • Την Κυρία Θεοτόκο, να μην Την λυπούμε, να Την έχουμε αδιαλείπτως στο στόμα μας. Το ”Θεοτόκε Παρθένε” και το ”Θεοτόκε Παρθένε Χαίρε και Κεχαριτωμένη Μαρία…”, να μην λείπει από το στόμα μας. Έτσι να Την ικετεύουμε, να Την παρακαλούμε, γιατί χαίρεται η Παναγία, χαίρεται και ο Χριστός, όταν υμνολογούμε την Κυρία Θεοτόκο. (Γερόντισσα Μακρίνα Βασσοπούλου)
  • Αν εσύ αγαπάς και δεν θέλεις να στενοχωρήσεις την φυσική σου μάνα, φαντάσου ο Κύριος την Μάνα Του… Η Παναγία έχει το μισό στερέωμα του Ουρανού και την υπηρετούν και διατάζει τους Αγγέλους. (Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης)
  • Έχετε την εικόνα της Παναγίας στο σπίτι σας; Καντήλι μπροστά στην εικόνα Της έχετε; Να πάρετε την Προστάτιδα και Βοηθό μας την Μητέρα μας, που είναι στους ουρανούς και στην γη, να την βάλετε στα σπίτια σας! Αυτή είναι η Βασίλισσα του Ουρανού και της γης! Εάν θα πάρετε αυτή Την προστάτιδα στα σπίτια σας και της διαβάζετε κάθε πρωί, με το καντήλι της αναμμένο τους Χαιρετισμούς της και το βράδυ την Παράκλησή της, θα την έχετε βοηθό σε όλη την ζωή σας και την στιγμή του θανάτου σας και την μέρα της Κρίσεως… Γνωρίζετε πόσο δύναται να βοηθήσει η Θεοτόκος Μητέρα μας μπροστά στο Θρόνο της Παναγίας Τριάδος; Εάν δεν υπήρχε Αυτή, πιστεύω ότι αυτός ο κόσμος, θα εχάνετο από πολύ παλαιότερα. (Γέροντας Κλέοπας Ήλιε)
  • Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, λαχταρούσε να δει την Υπεραγία Θεοτόκο. Όταν έφτασε στα Ιεροσόλυμα, τον πήγαν στο σπίτι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου ζούσε η Υπεραγία Θεοτόκος. Όταν εισήλθε στο δωμάτιό της, ελευθερώθηκε μεμιάς από όλες τις μέριμνες και τις ανησυχίες του και τον κατέλαβε άφατη ειρήνη και χαρά. Να πως περιγράφει τη συνάντησή του με την Υπεραγία Θεοτόκο: ”Αν δεν είχα διδαχθεί στα νιάτα μου περί του Αληθινού Θεού, θα ήταν η Υπεραγία Θεοτόκος για μένα Θεός!” (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
  • Την Παναγία, μέχρι να γεννηθεί ο Χριστός, η Αγία Γραφή την λέει γυναίκα του Ιωσήφ. Από την στιγμή κατά την οποία γεννήθηκε ο Χριστός, την λέει μητέρα του παιδίου. Πουθενά δεν την ονομάζει γυναίκα του. ”Παρέλαβε το Παιδίον και την μητέρα Αυτού” (Ματθ. 2,13). Γιατί δεν λέει: ”γυναίκα σου”; Σαν να λέει (στον μνήστορα Ιωσήφ), την γυναίκα την οποία ανέλαβες να προστατεύεις. (πΕπιφάνιος Θεοδωρόπουλος)