Εκδρομή των κατηχητικών μας σχολείων στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρα

Την Κυριακή 15 Μαΐου μας αξίωσε ο Θεός να πραγματοποιήσουμε την εκδρομή των κατηχητικών μας σχολείων στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά στη Βέροια. Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Μηνά, ξεκινήσαμε την εκδρομή μας με τις ευχές των πατέρων της ενορίας μας.

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΟΒΡΑΣ

Φτάνοντας στον όμορφο μοναστήρι θαυμάσαμε το ειδυλλιακό τοπίο στις πλαγιές του Βερμίου με την καταπράσινη βλάστηση. Κατευθυνθήκαμε στο καθολικό της Ιεράς Μονής, όπου μας υποδέχτηκαν οι πατέρες της Ιεράς Μονής και μας μίλησαν για την ιστορία του μοναστηριού. Το καθολικό  είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει και κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, λόγω του  θαυματουργού Αγιάσματος που υπάρχει στο χώρο απέναντι από το Καθολικό του Μοναστηρίου. Στον ιερό ναό είχαμε την ευλογία να προσκυνήσουμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Δοβρά, και τίμια λείψανα του αγίου Λουκά του Ιατρού.

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά

 

 

Ο όμορφος περίβολος του μοναστηριού

 

 

 

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Δοβρά

Στον ιερό ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού

Από το 2005 η αδελφότητα του μοναστηριού συνδέθηκε με τον νεοφανή Άγιο της Ορθοδοξίας, Άγιο Λουκά τον Ιατρό και Θαυματουργό επίσκοπο Συμφερουπόλεως. Προς τιμήν και  ευγνωμοσύνη στον Αγιο Λουκά, ευλαβείς Χριστιανοί προσέφεραν χρήματα για την ανέγερση του ιερού ναού του. Η ιερά μονή έχει την ευλογία και το προνόμιο να έχει τεμάχιο από την καρδία του αγίου Λουκά, η οποία βρέθηκε άφθαρτη κατά την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του. Μια καρδιά που είχε «Λειώσει» από την αγάπη προς τον Θεό και είχε μοιραστεί σε μυριάδες κομμάτια από αγάπη προς τους συνανθρώπους, στάθηκε αδύνατο να λειώσει από τη φυσική φθορά. Ο Άγιος συνεχίζει να επιτελεί πολλά θαύματα και να βοηθάει όλους τους ανθρώπους που με πίστη προστρέχουν στην χάρη του.

Ο πρώτος Ιερός ναός του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ελλάδα

 

 

Στους πανέμορφους χώρους του μοναστηριού

Στη συνέχεια απολαύσαμε τους πανέμορφους χώρους του μοναστηριού με την όμορφη φύση που το περιβάλει. Χαρήκαμε το παιχνίδι με την παρέα μας στα όμορφα γήπεδα δίπλα στη φύση. Το μεσημέρι καθίσαμε όλοι μαζί να φάμε με τον  π. Κωνσταντίνο. Το απόγευμα αναχωρήσαμε για να επιστρέψουμε στον Άγιο Μηνά, με ευγνωμοσύνη προς την Παναγία που μας αξίωσε να ζήσουμε μια τόσο ευλογημένη μέρα και  να προσκυνήσουμε στο όμορφο μοναστήρι της.

 

Στους καταπράσινους χώρους του μοναστηριού στο βάθος ο ιερός ναός του Αγίου Λουκά

 

Το παρεκκλήσι της Παναγίας Οδηγήτριας και του Αγίου Μηνά

 

 

Το αγίασμα της  Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά