Εκδρομή των κατηχητών μας στη Θάσο

Στις 28 Απριλίου οι κατηχητές του αγίου Μηνά πραγματοποιήσαμε ημερήσια εκδρόμη στη Θάσο μαζί με τους ιερείς της ενορίας μας π. Κωνσταντίνο και π. Διονύσιο.

 

ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ

Η πρώτη μας στάση ήταν στη Νέα Καρβάλη του Νομού Καβάλας. Στο κέντρο της πόλης υπάρχει σήμερα ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ελλάδας, όπου βρίσκεται το σεπτό σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, τοποθετημένο σε χρυσή λάρνακα. Το ιερό σκήνωμα του Αγίου το μετέφεραν με μύριους κίνδυνους οι ξεριζωμένοι Καππαδόκες το 1924, μαζί με τα ιερά σκεύη της εκκλησίας (τους πολυέλαιους, το δεσποτικό και τον επιτάφιο) που τον τιμούσε στη γενέτειρά τους.

 

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου Νέας Καρβάλης

 

Το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου

ΣΤΗ ΘΑΣΟ

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στην Κεραμωτή όπου πήραμε το πλοίο και πήγαμε στο Λιμένα Θάσου στο βόρειο τμήμα του νησιού. Ο Λιμένας Θάσου αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού και είναι χτισμένη πάνω από την αρχαία πόλη.Είναι χτισμένη σε μια καταπράσινη περιοχή γύρω από λόφους και σε κοντινή απόσταση υπάρχουν πολλές παραλίες, είναι η πιο σημαντική περιοχή του νησιού από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα.

Ο Λιμένας Θάσου

 

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ

Επισκεφθήκαμε το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου που βρίσκεται στο Λιμένα της Θάσου. Τα εκθέματα του μουσείου αποτελούνται από συλλογές γλυπτικής, κεραμικής και αρχιτεκτονικών καταλοίπων από τη Νεολιθική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο στη Θάσο.

Το αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου

 

Το αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου

 

Κούρος Αρχαϊκής περιόδου από το Πίθιο Θάσου

 

Άγαλμα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού

 

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

Η γυναικεία Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι η πιο μεγάλη και η πλέον γνωστή μονή της Θάσου και αποτελεί σημαντικό προσκύνημα. Βρίσκεται 35 χιλιόμετρα δυτικά από το Λιμένα Θάσου. Eίναι χτισμένη στο χείλος ενός γκρεμού, κοντά στο χωριό Θεολόγος και η θέα στο Αιγαίο είναι πραγματικά μαγευτική, δίνοντας την αίσθηση στον επισκέπτη ότι αιωρείται. Στη θέση αυτή ο ασκητής Λουκάς, υπακούοντας στο πρόσταγμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, έχτισε το 1.110 μ.Χ. μικρό εκκλησάκι μέσα στο οποίο ανέβλυσε αγίασμα. Σύμφωνα με την παράδοση, την πηγή θέλησαν κάποτε να μιάνουν άπιστοι Τούρκοι. Τότε αυτή στέρεψε με θαυματουργικό τρόπο και ανέβλυσε, και αναβλύζει ακόμη, σε μια σπηλιά κοντά στη θάλασσα. Οι ιερόσυλοι έπεσαν νεκροί. Ύστερα από χρόνια, πάλι θαυματουργικά, κατέληξε στην εκκλησία ο Τίμιος Ήλος, το καρφί που μπήκε στο δεξί χέρι στη Σταύρωση του Κυρίου ημων Ιησού Χριστού, που είχε αφιερώσει ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Βοτανειάτης στην Ιερά Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους. Έπειτα από χρόνια στη θέση της εκκλησίας ιδρύθηκε η Μονή, ως μετόχι πλέον της Ιεράς Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους.  Για τη Θάσο και ιδιαίτερα για τους κατοίκους του Θεολόγου ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο προστάτης Άγιός τους.  Εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου, στην εορτή του Αρχαγγέλου και την Τρίτη της Διακαινησίμου.

Η είσοδος της Ιεράς Μονής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Θάσο

Η Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

ο Τίμιος Ήλος

 

Η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

 

 

ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΥΔΙΑ

 

Στη συνέχεια σταματήσαμε για φαγητό και ξεκούραση. Έπειτα επισκεφθήκαμε την πανέμορφη παραλία της Χρυσής Αμμουδιάς στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Η βραβευμένη με μπλέ σημαία παραλία οφείλει το όνομά της στην χρυσή αντανάκλαση του ήλιου στην άμμο. Στη Χρυσή Αμμουδιά ξεκουραστήκαμε και απολάυσαμε τα καταγάλανα νερά του νησιού.

 

 

 

ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ, ΧΑΛΚΕΡΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Το απόγευμα είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία να μεταβούμε στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στο Χαλκερό Καβάλας. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ.κ. Στεφάνου. Ευχαριστούμε πολύ τον Σεβασμιώτατο μητροπολίτη κ.κ. Στέφανο για τις πατρικές ευχές του και την φιλοξενία στην ιστορική μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου.

Στον αρχιερατικό πανηγυρικό εσπερινό της Ζωοδόχου Πηγής

 

Με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ.κ. Στέφανο

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Στην επιστροφή ευχαριστήσαμε το Θεό που μας αξίωσε και φέτος να πραγματοποιήσουμε την εκδρομή μας και για τις ευλογίες που είχαμε όλη την ημέρα. Σίγουρα θα αναπολούμε με νοσταλγία και χαρά την εκδρομή μας και τις στιγμές που είχαμε όλοι μαζί. Και του χρόνου… πάλι μαζί σε καινούργια μέρη !!