Οι άγιοι του Ιερού Ναού μας​

Οι ΑγιοΙ του ιερου ναου ΜΑΣ

Στον Ιερό Ναό μας έχουμε την ιδιαίτερη ευλογία να έχουμε πολλούς προστάτες αγίους, οι οποίοι έζησαν ή μαρτύρησαν στο χώρο του Ιερού Ναού.

Πάντων τῶν ἐν τῷ τοῦ Μηνᾶ Ἱερῷ Ναῷ διαλαμψάντων ἁγίων Ἀπολυτίκιον. Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τῶν μαρτύρων τὸ κλέος καὶ ὁσίων τὸ καύχημα, τῶν νεομαρτύρων τὸ νίκος ἀγλαῶς εὐφημήσωμεν· ὁμώνυμον ναὸν τὸν τοῦ Μηνᾶ, Βικέντιον καὶ Βίκτωρα ὁμοῦ, Νικάνορα, Φαντῖνον, Στεφανίδα, Γρηγόριον, σὺν Χριστοδούλῳ τῷ νέῳ, Ἰωάννην πρεσβύτερον. Δόξα τῷ μεγαλύναντι Χριστῷ, δόξα τῷ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι δι’ αὐτῶν, πάσιν ἰάματα.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΜΕ ΦΘΟΓΓΟΥΣ

Μπορείτε να κατεβάσετε το απολυτίκιο "Πάντων τῶν ἐν τῷ τοῦ Μηνᾶ Ἱερῷ Ναῷ διαλαμψάντων ἁγίων" με τους φθόγγους του πατώντας πάνω στο κουμπί απολυτίκιο.

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Μηνάς καταγόταν από την Αίγυπτο και έζησε και μαρτύρησε το 3ο αιώνα μ.Χ. Ο Άγιος Μηνάς ο Μεγαλομάρτυρας και θαυματουργός είναι ο προστάτης άγιος του Ιερού Ναού μας και έχουμε την ιδιαίτερη ευλογία να έχουμε τίμιο λείψανο του Αγίου. Η αγία μνήμη του εορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου.

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΙΚΤΩΡ

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Βίκτωρ καταγόταν από την Ιταλία και έζησε και μαρτύρησε το 160 μ.Χ. Στην Ιταλία ο Άγιος Βίκτωρ έτρεχε σε διάφορες πόλεις και έσπερνε το λόγο της Σωτηρίας. Για αυτό το λόγο συλλαμβάνεται και μαρτυρεί. Είναι προστάτης του Ιερού Ναού μας μαζί με τους Αγίους Μηνά και Βικέντιο και όλοι μαζί εορτάζουν στις 11 Νοεμβρίου.

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ

Ο Άγιος Βικέντιος ο διάκονος καταγόταν και έζησε στην Ισπανία και μαρτύρησε το 211 μ.Χ. Ο Άγιος ήταν διάκονος και κήρυττέ και κατηχούσε το Λόγο του Θεού στους συνανθρώπους του για το λόγο αυτό συλλαμβάνεται και μαρτυρεί. Είναι προστάτης του Ιερού Ναού μας μαζί με τους Αγίους Μηνά και Βίκτωρ και όλοι μαζί εορτάζουν στις 11 Νοεμβρίου.

Όσιος Γρηγοριος ο Δεκαπολιτης

Ο Όσιος Γρηγόριος έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από την Ειρηνόπολη της Δεκαπόλεως. Ο άγιος ήταν μοναχός και μετείχε από κοντά στους σκληρούς αγώνες κατά των εικονομάχων βασιλέων. Έκανε πολλά ταξίδια και τελικά εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή του Αγίου Μηνά (Ο ιερός Ναός μας ήταν μοναστήρι εκείνη την εποχή). Επιδόθηκε σε συγγραφές και πέθανε από βαριά αρρώστια στην Κωνσταντινούπολη στις 20 Νοεμβρίου 816 μ.Χ.

Ο ΟΣΙΟΣ ΦΑΝΤΙΝΟΣ

Ο Όσιος Φαντίνος καταγόταν από την Καλαβρία της Ιταλίας. Από μικρός αφοσιώθηκε στην υπηρεσία της πίστης και ήταν τόσο ενάρετος και μορφωμένος, ώστε να τον παρακολουθούν και πολλοί μαθητές, που τους δίδασκε την έμπρακτη ευσέβεια. Σε ηλικία 60 χρονών, πήρε δύο από τους μαθητές του, τον Βιτάλιο και τον Νικηφόρο, πήγε στην Πελοπόννησο, στην Αθήνα, έπειτα πήγε στη Λάρισα και από κει στη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη έμεινε στον ιερό ναό του Αγίου Μηνά οκτώ ολόκληρα χρόνια υπηρετώντας το Ευαγγέλιο και απεβίωσε ειρηνικά υπέργηρος στις 30 Αυγούστου 974 μ.Χ.

Όσιος Νικάνωρ ο θαυματουργός

Ο Όσιος Νικάνωρ γεννήθηκε στα 1491 μ.Χ. στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη συνοικία του Αγίου Μηνά, όταν μεγάλωσε έγινε μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Κατόπιν θείας πληροφορίας μεταβαίνει στο όρος Καλλίστρατο όπου ίδρυσε τη Μονή μεταμορφώσεως του Σωτήρα Χριστού η Ζαβορδάς. Κοιμήθηκε Οσιακά στις 7 Αυγούστου 1549 μ.Χ.

Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

Ο άγιος νεομάρτυρας Χριστόδουλος  καταγόταν από τη Βάλτα της Κασσάνδρας, τη σημερινή Κασσάνδρεια. Από μικρό παιδί πήγε στη Θεσσαλονίκη όπου ζούσε και εργαζόταν. Όταν έμαθε ότι αλλαξοπίστησε ένας Χριστιανός, πήγε να τον μεταπείσει. Τότε οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και έπειτα από μαρτύρια τον απαγχόνισαν στις 27 Ιουλίου στην πύλη της εκκλησίας του Ιερού Ναού μας. Η καθημερινή προσκύνηση της εικόνας του στον τόπο του μαρτυρίου του, μας δίνει δύναμη και χαρά. Δύναμη γιατί έχουμε δίπλα μας έναν τέτοιο ικέτη που με την αγάπη του στον Χριστό πρεσβεύει για εμάς και τις καθημερινές μας δυσκολίες. Χαρά γιατί αξιωθήκαμε σαν ενορία να εχουμε ως απτό, καθημερινό μας πρότυπο έναν τέτοιο νεομάρτυρα.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ

Ο Άγιος Ιωάννης ο νεομάρτυρας ήταν πρεσβύτερος την περίοδο της Τουρκοκρατίας στον Ιερό Ναό μας. Μετά την ελληνική επανάσταση οι Τούρκοι τον πιάνουν στον Ιερό Ναό μας και αφού τον έσυραν ως το καπάνι της Θεσσαλονίκης τον απαγχόνισαν. Έχουμε την ιδιαίτερη ευλογία να έχουμε έναν πρεσβύτερο του Ιερού Ναού μας, ανάμεσα στο πλήθος των νεομαρτύρων να πρεσβεύει για όλους εμάς.

ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΠΡΕΣΒΕΥΣΑΤΕ ΥΠΕΡ ΗΜΩΝ

Την επόμενη Κυριακή μετά την εορτή των προστάτων Αγίων μας, Αγίων Μηνά Βίκτωρος και Βικεντίου στους οποίους είναι αφιερωμένος ο Ιερός Ναός μας, τιμούμε και εορτάζουμε όλους μαζί και τους Αγίους που πέρασαν έζησαν η και μαρτύρησαν στον Ιερό Ναό μας. Ευχόμαστε οι Άγιοι του Θεού να πρεσβεύουν για όλους εμάς, να είναι συμπαραστάτες στη ζωή μας και να είναι φωτεινοί οδηγοί στο δρόμο της πραγματικής ζωής.