Εκδρομή των κατηχητών του Αγίου Μηνά στη Βουλγαρία

 

Το τριήμερο 23-25 Απριλίου, οι κατηχητές του Αγίου Μηνά πραγματοποιήσαμε εκδρομή στη Βουλγαρία μαζί με τον π. Κωνσταντίνο.

Στο Ρούπελ

Στην αρχή της εκδρομής μας, επισκεφθήκαμε το Οχυρό Ρούπελ, το οποίο αποτελούσε ένα από τα 21 αμυντικά συγκροτήματα που ονομάζονταν “Οχυρά”, κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και γνωστό ως Γραμμή Μεταξά. Το οχυρό είχε συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα.

Στην Ιερά Μονή Ρίλα

Την πρώτη ημέρα επισκεφθήκαμε τη μεγαλύτερη και πιο φημισμένη ορθόδοξη μονή στη Βουλγαρία, το όμορφο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα. Βρίσκεται στα όρη Ρίλα, σε ύψος 1.147 μέτρων και 117 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, Σόφιας, στη βαθειά κοιλάδα του ποταμού Ρίλσκα και έχει περίπου 60 μοναχούς.

Η Ιερά Μονή Ρίλα είναι μια από τις πιο σημαντικά και εντυπωσιακά αξιοθέατα της Βουλγαρίας. Ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον ασκητή Αγιο Ιωάννη της Ρίλα (876 – 946 μ.Χ.). Από τότε, η μονή έχει υποστεί πολλές αλλαγές και επεκτάσεις και έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα του ορθόδοξου χριστιανισμού στην περιοχή.

Η Ιερά Μονή Ρίλα είναι γνωστή για την όμορφη αρχιτεκτονική της και τις όμορφες αγιογραφίες της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη. Το κτήριο της μονής είναι σχεδιασμένο με μια μίξη από βυζαντινή και μπαρόκ αρχιτεκτονική, με ξύλινες στέγες και πέτρινους τοίχους. Οι αγιογραφίες  στο εσωτερικό της εκκλησίας είναι εκπληκτικές και αποτελούν ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της βυζαντινής τέχνης.

 

Στην Σόφια

 

Στην Αγία Κυριακή
Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής βρίσκεται στο κέντρο της Σόφιας.
Η ιστορία της εκκλησίας πηγαίνει πάρα πολύ πίσω στον χρόνο και δεν είναι όλη γνωστή,
καθώς η εκκλησία έχει καταστραφεί και έχει ξαναχτιστεί πολλές φορές στο παρελθόν.
Η πρώτη εκκλησία στο σημείο αυτό πιθανότατα κατασκευάστηκε τον 10ο αιώνα και ήταν ξύλινη με πέτρινα θεμέλια.

 

Στην Αγία Σοφία

Στη συνέχεια της ξενάγησης μας στη Σόφια, επισκεφθήκαμε την αρχαία εκκλησία της Αγίας Σοφίας, η οποία είναι ο παλαιότερος ναός που σώζεται στην πόλη. Ο ναός κτίστηκε στα μέσα του 6ου αιώνα μ.Χ. στη θέση παλαιότερου ναού. Ο ναός εξελίχθηκε στο θρησκευτικό κέντρο της πόλης και στον ναό αυτό πήρε το όνομά της η Σόφια. Η Αγία Σοφία στη Σόφια ήταν μια από τις πιο σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες στην περιοχή των Βαλκανίων και αναγνωρίζεται ως σημαντικό μνημείο της Βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής.

 

Στην Ρωσική εκκλησία του Αγίου Νικολάου Σόφιας

Η Ρωσική εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Σόφια της Βουλγαρίας είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Χαρακτηρίζεται από τη ρωσική ορθοδοξία του σχεδιασμού του και η αρχιτεκτονική του έχει επιρροές από τη βυζαντινή τέχνη.

 

Στον καθεδρίκο ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι

Ο ναός του Αγίου Αλεξάντερ Νιέφσκι είναι ο Ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Σόφιας και ένας από τους μεγαλύτερους Ορθοδόξους ναούς στον κόσμο. Αν και ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε το 1882, στην πράξη κατασκευάστηκε μεταξύ 1904 με 1902 προς τιμήν τον Ρώσων στρατιωτών που πολέμησαν στον Ρωσο-τουρκικό πόλεμο του 1877-1878 που είχε ως κατάληξη την υπογραφή της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, στις 3 Μαρτίου του 1878 και την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον Οθωμανικό ζυγό.  Είναι χτισμένη σε νεο-Βυζαντινό ρυθμό, κάτι χαρακτηριστικό για τις Ρωσικές εκκλησίες του 19ου αιώνα.

 

Περιήγηση στο κέντρο της Σόφιας

Περιηγηθήκαμε στο κέντρο της όμορφης πόλης της Σόφιας και είδαμε τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας. Εντυπωσιαστήκαμε από την αρχιτεκτονική ομορφιά του εντυπωσιακού κτιρίου της Βουλής, που είναι ένα από τα σημαντικότερα κτίρια στην πόλη και στεγάζει την βουλευτική συνέλευση της χώρας.

Επίσης, είδαμε το παλάτι του Πολιτισμού, ένα μεγαλειώδες κτίριο που χτίστηκε τη δεκαετία του ’80 και στεγάζει θέατρα, κινηματογράφους και έκθεση τέχνης. Εντυπωσιακό ήταν επίσης το δικαστικό μέγαρο, που χαρακτηρίζεται από την εντυπωσιακή του κατασκευή και την αρχιτεκτονική του ομορφιά.

Επίσης, είδαμε το πάρκο της Βουλής και την πλατεία Λάργκο, δύο από τα πιο δημοφιλή σημεία στο κέντρο της Σόφιας.

 

Το Δικαστικό Μέγαρο στη Σόφια

Εθνική Πινακοθήκη της Βουλγαρίας

Εθνικό Θέατρο Ιβάν Βάζοφ

Ιστορικό Μουσείο Σόφιας

Το κοινοβούλιο της Σόφιας

Το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στη Σόφια

Πλατεία Λάργκο και το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στη Σόφια

Πλατεία Λάργκο και το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στη Σόφια

 

Εθνικό Θέατρο Σόφιας

 

Στη Φιλιππούπολη

Η επόμενη μέρα της εκδρομής μας μας οδήγησε στη Φιλιππούπολη, όπου εκκλησιαστηκαμε στην μητρόπολη της Φιλιππούπολης στην Αγία Μαρινα όπου λειτούργησε ο επίσκοπος Αρσένιος .Έπειτα είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο γραφικό ιστορικό κέντρο της πόλης. Εκεί επισκεφθήκαμε πολλά αξιοθέατα, όπως τα παλιά αρχοντικά, τη γέφυρα του ποταμού Μαρίτσα, το Λαογραφικό μουσείο Κουγιουμτζόγλου, το σπίτι του Λαμαρτίνου, τον λόφο των Απελευθερωτών, τον πύργο του Ρολογιού, το Ιμαρέτ τζαμί, το Πάνθεον, την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, καθώς και το Ρωμαϊκό θέατρο. Ενδιαφέρον παρουσίαζε το Λαογραφικό μουσείο Κουγιουμτζόγλου, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε παραδοσιακά αντικείμενα και εκθέματα της περιοχής. Επίσης, εντυπωσιακό ήταν το Ρωμαϊκό θέατρο, το οποίο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελεί σημαντικό μνημείο της περιοχής.

Στην Αγία Μαρίνα

 

Η Αγία Μαρίνα Φιλιππούπολης

 

 

 

 

 

 

Στην επιστροφή ευχαριστήσαμε το Θεό που μας αξίωσε και φέτος να πραγματοποιήσουμε την εκδρομή μας και να επισκεφθούμε ορθόδοξα προσκυνήματα και όμορφα αξιοθέατα και να ζήσουμε αξέχαστες στιγμές όλοι μαζί.

Και του χρόνου… πάλι μαζί σε καινούργια μέρη !!!