Εκδρομή στην Ιερά Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας στη Χαλκιδική

Το Σάββατο 27 Απριλίου, οι κατηχητικές μας συνάξεις του μέσου και του ανωτέρου πραγματοποίησαν προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, είχαμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε στο μοναστήρι, να μάθουμε για την ιστορία της μονής και να θαυμάσουμε τα κτήρια της μονής καθώς και την περιβάλλουσα φύση.

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Αναστασίας βρίσκεται στα Βασιλικά της Χαλκιδικής και αποτελεί ένα σημαντικό πνευματικό κέντρο με βαθιές ρίζες που ξεκινούν από τον 9ο αιώνα και τη δυναστεία των Μακεδόνων. Η ίδρυσή της έγινε από την Αγία Θεοφανώ, πρώτη σύζυγο του Λέοντα Στ’ του Σοφού, η οποία την προίκισε με πλούσιες δωρεές και κτήματα. Η μεγαλύτερη ευεργεσία ήταν η Τίμια Κάρα της Αγίας Αναστασίας και μέρος από το δεξί πόδι της Αγίας, καθώς και ένας Σταυρός με μέρος από το Τίμιο Ξύλο.

Η μονή διαδραμάτισε επίσης έναν κρίσιμο ρόλο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, υποστηρίζοντας τους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία και προσφέροντας καταφύγιο στους κατοίκους της περιοχής. Παρά την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη το 1821, η μονή ανακατασκευάστηκε το 1832 και συνεχίζει να είναι μια ζωντανή μαρτυρία της ορθόδοξης πίστης και της ιστορίας της Ελλάδας.